betaalbaar energiezuinig comfort

Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie

Ventilatie is eigenlijk vrij simpel. Dagelijks leven in huis zorgt voor een binnenlucht die vochtig en vuil is. Deze moeten we vervangen door verse buitenlucht. Dat gebeurde vroeger op natuurlijk wijze omdat we bijna of niet isoleerden. Vandaag isoleren we onze woning echter zo zwaar dat we ventilatie extra moeten voorzien. Het beste systeem hiervoor is ventilatiesysteem D met warmterecuperatie.

Hoe werkt ventilatie met warmterecuperatie?

Bij ventilatie met warmterecuperatie gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren.

De verse buitenlucht wordt aangezogen via ventielen op het dak of in de muur. Dit komt terecht in de ‘droge ruimtes’ zoals leefruimtes en slaapkamers. Ook de gebruikte binnenlucht in "natte ruimtes" zoals keuken en badkamer verdwijnt via ventielen. Deze zitten in het plafond geïntegreerd.

Een systeem D voert dus op volledig mechanische wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Daarom ook vaak de term ‘balansventilatie’.

De aangezogen buitenlucht wordt actief verwarmd

Probleem met ventilatie is dat bij een gewoon ventilatiesysteem koude buitenlucht binnenkomt in een verwarmd huis. Je moet dus meer verbruiken om de temperatuur op peil te houden. Daarom dat de beste manier van ventileren een ventilatiesysteem D is met warmterecuperatie.

Een systeem met warmterecuperatie geeft warmte van de afgezogen binnenlucht af aan de aangezogen buitenlucht. Zo gaat er haast geen warmte verloren.

De verse buitenlucht komt via filters de woning binnen

Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie wordt de aangezogen buitenlucht eerst op temperatuur gebracht. Dit heeft een belangrijk positief effect op het E-Peil van uw woning.

Bepaalde systemen filteren ook eerst alle lucht die binnenkomt. In deze systemen zitten elektrostatische en anti-bacteriologische filters. Deze filteren actief pollen, stuifmeel of stof. U krijgt dus de meest zuivere lucht binnen.

Geen gevoel van tocht in de woning

Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie gebeurt het aanzuigen van verse buitenlucht en het afvoeren van binnenlucht geheel mechanisch en in balans. U ondervindt dus geen hinder van koude lucht of gevoel van tocht.